Arkeoloji haber bülteni

Share this post

Özbekistan’daki Neandertal Çocuğun Yüzü Canlandırıldı

arkeofili.substack.com

Özbekistan’daki Neandertal Çocuğun Yüzü Canlandırıldı

Yaklaşık 30.000 yıl önce günümüzdeki Özbekistan’da yaşamış 8 yaşındaki Neandertal çocuğun yüzü yeniden canlandırıldı.

arkeofili
Jan 29
3
Share this post

Özbekistan’daki Neandertal Çocuğun Yüzü Canlandırıldı

arkeofili.substack.com

Gördüğünüz yüz, fosilleşmiş bir Neandertal kafatasının ilk üç boyutlu restorasyonu. Bu fosil, Asya’da bulunan ilk Neandertal ve bugüne kadarki tek eksiksiz Asya Neandertal kafatası fosili olma özelliği taşıyor.

30.000 yıldan daha uzun bir süre önce ölen sekiz yaşındaki Neandertal bir çocuğun yüzü, 1938’de Özbekistan’daki Teshik-Tash (Delik Taş) mağarasında bulunan bir kafatası kullanılarak bilim insanları tarafından yeniden yapılandırıldı.

Çin’in Jilin Üniversitesi liderliğindeki ekip, bu canlandırmanın Avrasya’daki tarih öncesi insanların yüz şeklini gösterdiğini ve Orta Asya’daki Neandertallerin morfolojik özelliklerini yansıttığını söylüyor.

Teshik-Tash 1 olarak adlandırılan kafatası, beş çift Sibirya dağ keçisi boynuzu ve kuş iskeletleriyle birlikte bir mağaranın içindeki sığ bir çukurda bulundu. Bu da onun ritüelistik olarak gömüldüğünü gösteriyor.

Max Planck Enstitüsü’nden araştırmacılar, çocuğun bir Neandertal olduğunu ancak 2021’de belirleyebildi. Ekip, kafatasının ön kemiğini analiz etti ve şeklinin önceki Neandertal kafataslarıyla tutarlı olduğuna dikkat çekti.

Yaklaşık sekiz yaşındayken, çocuk, geniş bir yüz ve burun bölgesi, uzun basık kafatası, sivri olmayan çene kemiği ve belirgin kaş çıkıntısı gibi karakteristik Neandertal özelliklerine sahip olacak kadar fiziksel olarak yeterince olgunlaşmıştı.

Orijinal kafatası, yaklaşık 150 parçadan yeniden oluşturuldu.

Ekip, kafatasının taranmış görüntülerini indirdi ve eksik parçaları doldurdu. Bu, dijital kasları ve cildi üst üste eklemelerine ve çocuğun yüz hatlarını bitirmelerine olanak tanıdı.

Jilin Üniversitesi’nden ekip lideri Zhang Kuanchao, “Modern insanın soyu tükenmiş akrabaları olan Neandertallerin fosilleri ilk olarak Almanya’daki Neandertal Vadisi’nde keşfedildi ve o dönemde Avrasya’da geniş bir alana yayılmışlardı.” diyor.

Uzun süre boyunca Neandertallerin son buzul çağında yalnızca Avrupa arazilerinde dolaştıklarına inanılıyordu, ancak 2015 yılında Washington Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, onların daha doğuya yayılmış ve önceden düşünülenden daha uzun süre modern insanlarla yan yana yaşamış olabileceklerini ortaya çıkardı.

Makale linki.

Share this post

Özbekistan’daki Neandertal Çocuğun Yüzü Canlandırıldı

arkeofili.substack.com
Comments
TopNewCommunity

No posts

Ready for more?

© 2023 arkeofili
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing