Arkeoloji haber bülteni

Share this post

İsrail’de 780.000 Yıllık Pişirme Kanıtları Bulundu

arkeofili.substack.com

İsrail’de 780.000 Yıllık Pişirme Kanıtları Bulundu

Balık fosilleri, ilk pişirme işleminin düşünülenden 600.000 yıl daha önce gerçekleşmiş olabileceğini gösteriyor.

arkeofili
Nov 16, 2022
4
Share this post

İsrail’de 780.000 Yıllık Pişirme Kanıtları Bulundu

arkeofili.substack.com

Araştırmacılar, sazan kalıntılarını inceledikten sonra, 780.000 yıl önce yaşamış insanların balıklarını iyi pişmiş olarak sevdiklerini iddia ediyor.

İsrail’deki araştırmacılar, 780.000 yıl önce yaşayan insan atalarının, balıklarını pişirerek yediklerini ortaya çıkardılar.

Atalarımızın tam olarak ne zaman yemek yapmaya başladığı arkeologlar arasında bir tartışma konusu. Çünkü eski bir ocak kalıntısının sadece ısınmak için değil, yemek hazırlamak için de kullanıldığını kanıtlamak zor.

Ancak mutfak sanatlarının doğuşu, insanlık tarihinde önemli bir dönüm noktasına işaret ediyor, çünkü yiyecekleri çiğnemeyi ve sindirmeyi kolaylaştırarak, dünya çapında nihai yayılımımıza büyük katkıda bulunduğuna inanılıyor.

Nature Ecology and Evolution dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, daha önce, pişirmenin ilk “kesin kanıtı” 170.000 yıl önce Neandertaller ve erken Homo sapiens’e aitti.

Bu tarihi 600.000 yıldan daha geriye iten çalışma, Tel Aviv Üniversitesi Steinhardt Doğa Tarihi Müzesi’nde arkeolog olan Irit Zohar’ın 16 yıllık çalışmasının bir sonucu. Kendisi bu süre zarfında, kuzey İsrail’de Gesher Benot Ya’aqov adlı bir bölgede bulunan binlerce balık kalıntısını katalogladı.

Ürdün Nehri’nin kıyısına yakın olan bölge, bir zamanlar bir göle ev sahipliği yapıyordu ve burada eski balık fosillerinden oluşan bir koleksiyon, araştırma ekibinin tam olarak ilk aşçıların mutfakta yaratıcı olmaya başladığı zamanı araştırmasına yardımcı oldu.

Zohar, “Bu, insanın evrimi hakkında bir hikaye oluşturana kadar, gittikçe daha fazla bilgiyle bir bilmeceyle yüzleşmek gibiydi. İlk ipucu, neredeyse hiç balık kılçığı olmayan, ancak çok sayıda diş içeren bir alanda geldi.” diyor.

Bu durum, pişirmeye işaret edebilir, çünkü balık kılçığı 500C’nin altındaki sıcaklıklarda yumuşar ve parçalanır, ancak dişleri kalır.

Aynı bölgede, Zohar’ın bir meslektaşı yanmış çakmak taşları ve daha önce ocak olarak kullanıldığına dair başka kanıtlar buldu.

Çalışma, dişlerin çoğunun sadece iki büyük sazan türüne ait olduğunu ve bunların etleri için seçildiklerini öne sürdüğünü gösterdi. Sazanların bir kısmı iki metreden uzundu.

Zohar, “kesin” kanıtların ise diş minesini incelemekten geldiğini söylüyor.

Araştırmacılar, ısınmanın diş minesini oluşturan kristallerin yapısını nasıl değiştirdiğini öğrenmek için Londra’daki Doğal Tarih Müzesi’nde X-ışını toz kırınımı adı verilen bir teknik kullandılar.

Bulguları diğer balık fosilleriyle karşılaştırdıklarında, gölün kilit bölgesindeki dişlerin 200-500C arasında bir sıcaklığa maruz kaldığını buldular. Bu, iyi pişmiş balıklar için doğru aralık.

Atalarımızın balıklarını fırında mı, ızgarada mı, buğulamada mı yoksa sote mi yaptıkları bilinmiyor, ancak çalışma bir tür toprak fırın kullanmış olabileceklerini öne sürüyor.

Haber linki.

Share this post

İsrail’de 780.000 Yıllık Pişirme Kanıtları Bulundu

arkeofili.substack.com
Comments
TopNewCommunity

No posts

Ready for more?

© 2023 arkeofili
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing