Endonezya’da 51.000 Yıllık Mağara Resmi Keşfedildi!
Sulawesi mağarasında bulunan 51.000 yıllık bir resim, şimdiye kadar dünya çapında keşfedilen anlatısal kaya sanatının en eski kanıtı oldu.
Araştırmacılar, Endonezya’nın Sulawesi adasındaki bir mağara resminin, şimdiye kadar keşfedilen anlatı sanatının en eski kanıtı olabileceğini söylüyor. Bir domuzla etkileşime giren insan benzeri bir figürü tasvir eden sanat eseri, insanların sanatı sandığımızdan çok daha uzun süredir hikaye anlatmanın bir yolu olarak kullanıyor olabileceğini gösteriyor.
Arkeolojik kanıtlar, Neandertallerin mağaraları 75.000 yıl önce işaretlemeye başladıklarını gösteriyor fakat bu işaretler genellikle figüratif değildi. Birkaç yıl öncesine kadar bilinen en eski figüratif mağara resmi, Fransa’nın Lascaux kentinde bulunan ve bir bizona saldıran kuş başlı bir insanı gösteren 21.000 yıllık bir kaya sanatı paneliydi.
Ancak 2019’da arkeologlar Maros-Pangkep karstındaki mağaralarda yüzlerce kaya sanatı örneğini ortaya çıkardılar. Kaya sanatı, domuzlar (Sus celebensis) ve anoas (Bubalus – Sulawesi’ye özgü cüce bufalolar) ile etkileşime giren insan benzeri figürleri tasvir eden 4,5 metre genişliğinde bir panel içeriyordu.
(İlgili: Endonezya’da Dünyanın En Eski Hayvan Resmi Keşfedildi)
Yeni çalışmanın ortak yazarı ve Avustralya’daki Griffith Üniversitesi’nden arkeolog Adam Brumm, “Hikaye anlatımı insan evriminin son derece önemli bir parçası ve muhtemelen tür olarak başarımızı açıklamaya bile yardımcı olabilir. Ancak sanatta, özellikle de çok erken dönem mağara sanatında buna dair kanıt bulmak son derece nadir” diyor.
Arkeologlar daha önce kaya sanatının tarihini belirlediler ve en az 43.900 yıllık olduğunu buldular. Bölgede buldukları en eski resim ise 45.500 yıllık bir domuza aitti. Artık daha hassas bir tarihleme tekniği kullanan arkeologlar, kaya sanatının önceden düşünülenden en az 4.000 yıl daha eski olduğunu, yani yaklaşık 48.000 yaşında olduğunu buldular.
Daha da çarpıcı olanı, arkeologların Leang Karampuang’daki başka bir mağarada insan benzeri figürün ve domuzun benzer bir tasvirini bulmalarıydı. Bu tasvir en az 51.200 yaşındaydı ve bu da onu bilinen en eski anlatı sanatı haline getiriyordu.
Arkeologlar için anlatı sanatında yarı insan, yarı hayvan figürü veya teriantrop tasviri ilgi çekiciydi.
Brumm, “Arkeologlar teriantrop tasvirleriyle çok ilgileniyorlar çünkü bu, gerçek hayatta var olmayan doğaüstü bir varlığı hayal etme yeteneğine dair kanıtlar sağlıyor” diyor.
Daha önce, bir teriantropun en eski kanıtı, Almanya’daki bir mağarada ortaya çıkarılan 40.000 yıllık ‘Aslan Adam’ heykeliydi.
Yazının gelişimini araştıran Avrupa merkezli bir proje olan INSCRIBE’ın bilimsel danışmanı ve arkeolog Derek Hodgson, “Endonezya’dan gelen bu tasvirler, tarihi yaklaşık 20.000 yıl geriye itiyor ki bu gerçekten çığır açıcı bir durum.” diyor.
Hodgson, teriantropun ilk kanıtlarının karmaşık insan bilişinin bir işareti olduğunu söylüyor. “Neandertallerin veya erken insan öncesi arkaik türlerin hiçbirinin karmaşık figüratif sanat ürettiğini göremezsiniz.”
Devamı websitemizde!