Arkeoloji haber bülteni

Share this post

Dünyanın İlk At Binicileri Karadeniz Yakınlarında Bulundu

arkeofili.substack.com

Dünyanın İlk At Binicileri Karadeniz Yakınlarında Bulundu

Araştırmacılar, 4.500 ila 5.000 yıllık kurganlarda bulunan insan iskeleti kalıntılarını inceleyerek ata binmenin kanıtlarını keşfettiler.

arkeofili
Mar 7
6
Share this post

Dünyanın İlk At Binicileri Karadeniz Yakınlarında Bulundu

arkeofili.substack.com

Kurganlar Yamnaya kültürüne aitti. Yamnayalar, daha yeşil otlaklar bulmak için Pontus-Hazar bozkırlarından günümüz Romanya ve Bulgaristan ülkelerinden Macaristan ve Sırbistan’a kadar göç etmişlerdi.

Yamnayalılar, göçebe sığır ve koyun çobanlarıydı, şimdi ise artık at sırtında oldukları biliniyor.

Helsinki Üniversitesi’nde Arkeoloji Profesörü ve keşfi yapan uluslararası ekibin bir üyesi olan Volker Heyd, “Binicilik, MÖ 4. bin yılda Batı Avrasya bozkırlarında atların varsayılan evcilleştirilmesinden kısa bir süre sonra gelişmiş gibi görünüyor. MÖ 3000 ile 2500 yılları arasında Yamnaya kültürünün üyeleri arasında oldukça yaygındı.” diyor.

Karadeniz’in batısındaki bu bölgeler, Yamnaya kültüründen gelen göçebe çoban gruplarının Geç Neolitik ve Kalkolitik geleneklerin köklü çiftçi topluluklarıyla ilk kez karşılaştığı bir temas bölgesini oluşturuyor. On yıllar boyunca, bozkır insanlarının Güneydoğu Avrupa’ya Erken Tunç Çağındaki yayılımı şiddetli bir istila ile açıklandı. Antik DNA araştırmalarının ortaya çıkmasıyla, doğudan gelen bu göçmenler ile yerel toplumların üyeleri arasındaki farklar daha da belirgin hale geldi.

Antik DNA araştırmalarının ortaya çıkmasıyla, doğudan gelen bu göçmenler ile yerel toplumların üyeleri arasındaki farklar daha da belirgin hale geldi.

Helsinki Üniversitesi’nden başka bir ekip üyesi olan Bianca Preda-Bălănică, “Araştırmamız şimdi etkileşimlerinin daha ayrıntılı bir resmini sağlamaya başlıyor. Örneğin, beklendiği gibi fiziksel şiddet bulguları şu ana kadar iskelet kayıtlarında neredeyse hiç yok. Ayrıca, ilk temaslarından sonraki 200 yıl içinde, yeni gelenler ve yerel halk arasındaki maddi kültür ve cenaze törenlerindeki karmaşık değişim süreçlerini anlamaya başlıyoruz.” diyor.

Binicilik, insanlık tarihinde çok önemli bir andı

Hayvanların, özellikle de atın ulaşım için kullanılması, insanlık tarihinde bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor. Hareketlilik ve mesafedeki önemli kazanımın sağladığı geniş arazi kullanımının, ticaret ve savaş üzerinde derin etkileri oldu. Mevcut araştırmalar çoğunlukla atların kendilerine odaklanıyordu.

Bununla birlikte, ata binme, iki bileşenin (binek ve binicisi) etkileşiminden oluşuyor. Ek olarak insan kalıntıları, eski at kalıntılarından daha fazla sayıda ve daha eksiksiz durumda mevcut. Ata binmek özel ekipman olmadan mümkün olduğundan, erken binicilikle ilgili arkeolojik buluntuların olmaması beklenmedik bir durum değil.

Makale linki.

Share this post

Dünyanın İlk At Binicileri Karadeniz Yakınlarında Bulundu

arkeofili.substack.com
Comments
TopNewCommunity

No posts

Ready for more?

© 2023 arkeofili
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing